Sebuah lagi Drama adaptasi dari Novel karya Aisya Sofea…  Novelis yang saya minati.  Ikuti kisah Sehangat Asmara lakonan Adi Putra sebagai Zainal Arief dan Rita Rudaini sebagai Kamilia Najwa serta dibantu oleh  Shahrizal Jaszle, Afzan Rahman, Izreen Azminda, Nur Fureena dalam drama 33 episod ini…

Pelakon utama: Sehangat Asmara

Sehangat Asmara Episode 1

Sehangat Asmara Episode 2

Sehangat Asmara Episode 3

Sehangat Asmara Episode 4

Sehangat Asmara Episode 5

Sehangat Asmara Episode 6

Sehangat Asmara Episode 7

Sehangat Asmara Episode 8

Sehangat Asmara Episode 9

Sehangat Asmara Episode 10

Sehangat Asmara Episode 11

Sehangat Asmara Episode 12

Sehangat Asmara Episode 13

Sehangat Asmara Episode 14

Sehangat Asmara Episode 15

Sehangat Asmara Episode 16

Sehangat Asmara Episode 17

Sehangat Asmara Episode 18

Sehangat Asmara Episode 19

Sehangat Asmara Episode 20

Sehangat Asmara Episode 21

Sehangat Asmara Episode 22

Sehangat Asmara Episode 23

Sehangat Asmara Episode 24

Sehangat Asmara Episode 25

Sehangat Asmara Episode 26

Sehangat Asmara Episode 27

Sehangat Asmara Episode 28

Sehangat Asmara Episode 29

Sehangat Asmara Episode 30

Sehangat Asmara Episode 31

Sehangat Asmara Episode 32

Sehangat Asmara Episode 33

Sehangat Asmara Episode 34

Sehangat Asmara Episode 35(Akhir)

Sinopsis Novel:

Cinta pandang pertama antara Kamilia Najwa dengan Zainal Arief membawa mereka ke gerbang perkahwinan. Perkahwinan tanpa restu apabila ibu dan ayah Kamilia tidak menyenangi Zainal Arief yang tidak sedarjat dengan mereka. Demi cinta mereka bersatu jua.

Namun kepulangan Zainal Arief ke tanahair tanpa kembali membuatkan hidup Kamilia terumbang-ambing di negara orang keseorangan. Di tambah dengan keadaannya yang hamil tanpa pengetahuan Zainal Arief.

Kamilia di bawa pulang oleh orang tuanya. Dalam keadaan fikiran yang tidak menentu, Kamilia melahirkan Misya. Mujur Azman setia di sampingnya. Azman banyak membantu memulihkan semangatnya yang hilang setelah ditinggal Zainal Arief.

9 tahun sudah berlalu. Kemunculan Zainal Arief meragut ketenangan hidupnya semula. Kamilia tahu Zainal Arief pasti mahukan kepastian tentang Misya yang disembunyikan dari pengetahuan lelaki itu. Puas Kamilia bertanya sebab dan alasan Zainal Arief meninggalkannya dulu, namun tiada sebarang penjelasan yang diberikan Zainal Arief.

Dalam rela dengan tidak, Kamilia menemukan juga Misya dengan ayahnya, Zainal Arief. Kemesraan yang ditunjukkan Misya dengan Zainal Arief sungguh meruntun hatinya. Anak kecil itu langsung tidak mendendami ayahnya yang meninggalkan sekian lama sedangkan Kamilia masih menyimpan rasa itu. Dia merasakan Zainal Arief merahsiakan sesuatu dari pengetahuannya.

Zainal Arief melamarnya buat kali kedua. Buntu dan binggung fikirannya. Rasa kasihan pada Azman yang setia menunggu hatinya terbuka untuknya. Namun,Azman begitu memahami Kamilia. Dia sanggup berundur diri demi kebahagian Kamilia. Dia yakin cinta Kamilia hanya untuk Zainal Arief.

Mereka bersatu kembali. Namun dalam hati Kamilia masih ada syak wasangka terhadap Zainal Arief yang kini suaminya kembali. Puas di tanya alasan Zainal Arief meninggalkannya dahulu, namun Zainal Arief hanya meminta kemaafan darinya dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatannya dulu. Diyakini Kamilia yang cintanya tidak pernah berubah dari dahulu hingga kini. Hanya Kamilia di hatinya dan ditambah dengan kehadiran Misya sebagai penguat kasih sayangnya pada wanita itu.

Akhirnya, kebenaran terungkai jua. Rupanya ayahnya sendiri yang membuat onar. Sanggup ayahnya menggunakan kuasa yang dimilikinya untuk mengugut keluarga Zainal Arief. Zainal Arief terpaksa menurut segala kemahuan ayah Kamilia jika mahukan adik-adiknya meneruskan pelajaran mereka.

Kamilia begitu kecewa dengan perbuatan ayahnya meskipun ayahnya telah menyesal dengan perbuatannya dan mahukan Zainal Arief dan Kamilia bersatu semua. Dialah yang merancang pendedahan tentang Misya di majalah dengan harapan Zainal Arief akan terbaca mengenainya dan mencari Misya.

Zainal Arief begitu marahkan Kamilia kerana memarahi ayahnya. Pada Zainal Arief biarlah semua yang berlaku dulu sebagai pengajaran untuk mereka dalam menilai kehidupan. Walau macam mana buruk pun perbuatan ayah Kamilia itu sebagai anak Kamilia tidak berhak memarahi ayah kandungnya sendiri. Kamalia yang terasa hati dengan kata-kata Zainal Arief terus melarikan diri ke kampung mertuanya.

Tanpa disedarinya, dirinya hamil lagi. Perubahan itu disedari oleh ibu mertuanya. Di beritahu Zainal Arief akan perkembangan itu dan Zainal Arief muncul untuk memujuk Kamilia. Diterangkan dengan jelas kejadian 9 tahun lalu dengan harapan tiada lagi permasalahan yang timbul selepas ini. Kamilia yang terharu dengan pengorbanan suaminya itu, berasa sungguh bertuah dapat memiliki lelaki itu. Di buang segala keraguan dalam dirinya. Dia yakin cintanya masih utuh untuk lelaki yang bergelar suami ini. Dia berdoa semoga bahagia yang mulai bersinar ini akan terus bersinar menerangi kehidupan mereka. Tamat …

* Suka watak Zainal Arief … sentiasa tenang dalam menangani kerenah Kamilia … Kamilia pulak digambarkan sebagai wanita yang beremosi .. mungkin disebabkan dia pernah mengharungi kepayahan hidup ditinggalkan lelaki itu keseorangan .. itu yang membuatkan dirinya menaruh prasangka terhadap Zainal … apa pun novel ni memang terbaekkk … bestttt sesangat ..

Acer jenguk bagaimana kreativiti dramatis kita Adi Putra menjiwai watak Zainal Arief, Rita Rudaini mendokong watak Kamalia, serta lain-lain watak bagi menjayakan penghayatan drama adaptasi ini… Ikuti kisahnya, http://mindasegarhatibugar.files.wordpress.com/2013/01/sehangat-asmara.png?w=182

2 responses »

  1. Anonymous says:

    episod 5 bila bole tengok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s